ЮВІЛЕЙ СТВОРЕННЯ ПАРАФІЇ НА ЧЕСТЬ СВЯТИТЕЛЯ СПИРИДОНА ЄПИСКОПА ТРИМІФУНТСЬКОГО ЧУДОТВОРЦЯ у с. Осещина

10 листопада 2015р.
Сьогодні виповнилось 10 років з дня заснування нашої парафії .
Події заснування приходу на честь Святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, Чудотворця, відбувались 10 листопада 2005 року. Вперше за всю історію села Осещина, були проведені збори жителів села і ухвалено рішення створити парафію на Честь Святителя Спиридона. Очолили збори Благочинний Вишгородського району Протоієрей Димитрій Денисенко, Ієромонах Роман Косовський та майбутній настоятель протоієрей Олександр Стасів.
У Протоколі цього зібрання було прийняте рішення: Побудувати в с. Осещина невелику гарну церкву. Благословення на будівництво церкви саме на честь Святителя Спиридона було дано Ієромонахом Романом Косовським і Архимандритом Аврамієм – духовником Києво-Печерської Лаври.
О. Олександр, незадовго до цього дня, разом зі своїм духовним батьком Ієромонахом Романом Косовським, відвідав кілька місць Вишгородського району, де передбачалося створення православних парафій. І треба сказати, що це були зовсім пустельні місця, де ніколи не було церков. Останньою точкою цього маршруту було село Осещина. Вже повертаючись назад, отець Роман «несподівано» показав рукою на занедбаний пустир, і благословив отця Олександра: «Тут строй храм». О. Олександр звернувся до голови сільської ради Грищенко В. П. з проханням виділити земельну ділянку в с. Осещина для будівництва церкви. І знову «несподівано» голова сільради пропонує той же пустир.
Ось так все починалося. Буквально «з нуля».
Старожили стверджують, що церкви в Осещина не було ніколи. До революції віруючі молилися в Нікольський Пустелі, яка розташовувалася у районі с. Хотянівка. І ось з листопада 2005 року, силами настоятеля протоієрея Олександра і боголюбивих жертводавців створюється наш храм на честь Великого Чудотворця – Святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського.
За ці десять років було багато зроблено за молитвами до Святителя Спиридона:
• Побудований сам храм у стилі давньоруського зодчества,
• Будівля трапезної та недільної школи,
• Дуже затишний баптистерій для хрещення дітей і дорослих з повним зануренням і для проведення водосвятних молебнів,
• На території церковного плодового саду побудована велика бесідка для проведення занять з дітьми в теплу пору року, для православних катехізаторських бесід,
• Побудована автономна котельня, яка опалює всі церковні будівлі,
• Проведені роботи по благоустрою території – вимощені тротуарною плиткою доріжки, заасфальтовані стоянки для автомобілів, побудована металева огорожа церковного двору;
• Насаджений садочок яблук, груш, вишень;
• Вся площа церковного двору розбита на численні квіткові клумби, настоятель насадив багато кущів роз, насаджені алеі з пірамідальних туй, магнолій, кипарисів.
Але ще багато справ по оздобленню храму, устаткування хорів, розпису стін храму.
А найголовніше – це молитва до Господа за спасіння душ людських, про спасіння жителів села нашого, усіх православних християн.

У нашому храмі по недільних, святкових днях і практично у всі буденні дні служиться Вечірня та Божественна Літургія.

Настоятель о. Олександр, ієрей Вячеслав служать у храмі в будні дні молебні з акафістом, водосвятні молебні, панахиди, читання Псалтиря.

На прохання віруючих здійснюються необхідні треби.
Найбільш значними історичними подіями за час існування нашої парафії було:
• Принесення мощей Святителя Спиридона. Це було 6 травня 2009. Священики з Греції привозили до нас Святу Правицю Святителя, і він нас всіх благословив нею. Яке було свято! У нас всіх була Пасха в душі.
• Звершення чину закладки каменя на місці будівництва нашої церкви самим Блаженнішим Володимиром, Митрополитом Київським і всієї України. Сталося це 13 квітня 2008 року.
• Освячення Храму і престолу архієрейським чином 08 червня 2013 року.
Все це велика милість Божа для нашої православної громади.
Громада храму проводить активну паломницьку діяльність. Кожну весну, літо і осінь здійснюються паломництва по Святих місцях. Наші маршрути пролягали в Почаївську Свято-Успенську Лавру, Святогірську Свято-Успенську Лавру, Оптину Пустинь, Глинську Пустинь, Святині Східного Криму і Західної частини півострова, святині Одеси, Білгород-Дністровська, Святі місця Закарпатської області, Корецький монастир і Різдва Богородиці Липський монастир, Київський Свято-Покровський жіночий монастир.
У громаді діє Православна бібліотека. Досвідчена завідуюча бібліотекою р.Б. Ірина не тільки підбере потрібну літературу, а й неодмінно розповість щось повчальне й корисне для спасіння душі людської. Покійна черниця Людмила (Косовська) неодноразово говорила, що за переданням старців, останні православні будуть спасатись на «уламках», а «уламки» – це книги православні.
Щонеділі проводяться заняття з дітьми з вивчення Закону Божого, читанню православної дитячої літератури, ведуться уроки з патріотичного виховання дітей на прикладах великих Святих – захисників віри православної і своєї Вітчизни, проводяться уроки живопису, рукоділля. На свята діти радують прихожан цікавими виставами, виставами на православну тематику.
Увечері в недільні дні служиться Молебень з Акафістом Святителю Спиридону, Єпископу Триміфунтського, Чудотворцю. Святитель Спиридон швидкий помічник у всіх життєвих і духовних потребах. Він допоможе і хворим тілом і душею, і голодним, і потребують грошей, і не мають свого житла, і дощ пошле, якщо необхідно, і безведріє, якщо сильно дощить. Хто хоч раз побував на нашому молебні, відчуває допомогу Святого Спиридона і душа тягнеться до нього за допомогою.

Проїзд до храму: від ст. метро «Героїв Дніпра» маршрутки до с. Осещина.
Престольне свято: Святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, Чудотворця (пам’ять 25 грудня н.ст.).
Святині храму: частки мощей багатьох святих (в ковчезі та настінному хресті).
Розклад Богослужінь в Храмі Святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського, Чудотворця:
П’ятниця – 17:00 Вечірнє Богослужіння
Субота – 9:00 Божествєнна Літургія, Панахида,
17:00 Всенічне бдіння;

Неділя – 9:00 Божественна Літургія,
16:00 Акафіст.
Богослужіння у буденні дні відбувається
вечером у 16:00 і вранці у 06:30.

Храм відкритий щодня з 9:00 до 17:00.
НАШ САЙТ: https://spyridon.church.ua/
НАШ E-MAIL: [email protected]

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.