Покліний Хрест с. Осещина.

Двадцять першого червня 2020 року, у день, коли православний світ святкує День пам’яті Всіх Святих у Землі Руській просіявших, сталася значна духовна подія у парафії на честь Святителя Спиридона Єпископа Триміфунтського Чудотворця с. Осещина другого Вишгородського благочиння Бориспільської Єпархії УПЦ.

Після звершення Божествєнної Літургії, благочинним протоієреєм Олександром Стасів разом з духовенством храму і багаточисленними парафіянами було звершено Чин освячення спорудженого Поклінного Хреста на в’їзді до с. Осещина.

Звичай ставити хрести на Русі бере початок з глибокої давнини. Наші предки встановлювали хрести на особливих пам’ятних місцях, поблизу сіл і міст, щоб, йдучи в дорогу чи повертаючись в село, людина могла вознести молитву Богу. Хрести також ставили, виконуючи дану Богові обітницю.

Встановлення поклінних хрестів нерідко супроводжувалось чудесами. Вважається, що з освяченням хреста освячується і очищається від всього нечистого і вся місцевість. Тому поклінний хрест сприймався як духовний щит від ворогів видимих і невидимих. З часів Древньої Русі їх встановлювали поблизу в’їзду в місто чи село.

Особливий зміст мала традиція ставити поклінні хрести на перехресті доріг. Перехожі і проїжджаючі, перебуваючи в дорозі, могли помолитись або ж просто перехреститись і попросити Бога про допомогу й захист.

Поклінний хрест нагадує усім вірним проїжджаючим і подорожуючим, про необхідність покаяння, морального очищення, жити по Законам Божим!

Спорудження Поклінного Хреста у нашій парафії сталося завдяки жертві благочестивої сім’ї наших парафіян Іоанна і Валентини. Як-то кажуть у народі : не стоїть ні місто, ні селище без праведників…
До тих пір, поки ми будемо приносити Богу свою жертву, віддавати Богу Богове, славити Христа Бога нашого і Його Чесний і Животворний Хрест, буде існувати і наш народ і вся наша чудова Україна…

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.