Свято Входу Господнього в Єрусалим. Вербна Неділя. Храм на честь Святителя Спиридона Єпископа Триміфунтського Чудотворця, Бориспільська Єпархія УПЦ.

Ми називаємо цей день також Неділею Ваій, або в нашій традиції — Вербною Неділею. Ваії в перекладі з грецької – це листя пальми. Чому ж тоді ця Неділя – Вербна?
У давнину на Сході був звичай: зустрічати царя-перможця пальмовими гілками. Саме так зустрів Єрусалим Христа, почувши звістку про Його дива та про чудесне воскрешення Лазаря чотириденного.
В Україні замість пальм віруючі, вшановуючи Вхід Господній в місто Його страждань, тримають у руках гілки верби – рослини, яка в нас починає квітнути раніше за інші.
Це була остання спроба Іісуса Христа повернути народ від політичної омани, вказавши істиний характер Свого Царства «не от мира сего». Тому під Ним не бойовий кінь, а маленький віслюк, який символізує мир.
Усі вітали Господа словами: «Осанна сину Давидовому! Благословен Грядущий в Ім’я Господнє! Осанна в Вишніх!» Ці слова означають, з одного боку, прославлення, а з іншого – молитовне переконання у спасінні.
Ось і наш церковний двір у с. Осещина зазеленів від гілочок верби, які тримали у своїх руках усі без виключення прихожани, і самі маленькі і самі старенькі.
Після Божественної Літургії, яку звершив у храмі на честь Святителя Спиридона Єпископа Триміфунтського Чудотворця настоятель храму протоієрей Олександр Стасів разом із ієреєм Вячеславом Стеценко і дияконом Володимиром Іванченко, відбулось освячення гілочок верби, булла смачна святкова трапеза, а потім протоієрей Олександр подарував усім дітям дитячи книжки на православну тематику. Радощам дітлахів не було меж!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.