День захисника України (ФОТО)

22026386200_50bea92782_o
14.10.2015
Покрова Пресвятої Богородиці.
День захисника України.
«Діва нині предстоїть у церкві та із сонмом святих невидимо за нас молиться Богові», — так у піснеспіві, який лунає цього дня в храмах, оспівується духовний сенс цього свята.

Сталася ця дивна подія в Х столітті в Константинополі. 22027565129_1188486df9_mМати Божа виступила заступницею роду християнського від нашестя ворогів. Там де воїни греки не змогли досягти перемоги над сарацинами, прийшла на поміч їм Діва Марія. У надії на милість Божу імператор звелів усім зібратися для молитви у Влахернському храмі, де зберігалася Риза Божої Матері. І тільки після молитви до Господа і Його Пречистої Матері прийшла допомога з небес. Пресвята Діва покрила Своїм Чесним Омофором православний люд, захистила від ворога, допомогла воїнам спасти свою вітчизну і народ.

Здавен Свято Покрови Пресвятої Богородиці вшановується в нашій країні, особливо це свято полюбляють православні воїни. На честь Покрови освячено більшість храмів споруджених за часів козацької доби. Головний Храм Запорізької Січі був Покровським. Козаки на ділі знали, що таке молитва до Богородиці і надійний захист Її Чесного Покрова від ворогів. Мати Божа завжди захищала тих воїнів, хто з вірою звершував праведну справу, захищав рідну землю і народ, свою Православну віру.

Цьому дуже символічно, що в цьому році вперше на державному рівні саме в день шанування свята Покрови Пресвятої Богородиці з’явилося у офіційному календарі нове свято День захисника України водночас з Днем Українського козацтва.

У 2-му Вишгородському Благочинні це свято також було відзначено. Настоятель Храму на честь Св. Миколая с. Жукін протоієрей Віталій Мазурков постійно опікує воїнів  25-го батальйону територіальної оборони Київської області «Ки́ївська Ру́сь» Збройних сил України, який розташований на території навчального центру «Десна» Збройних Сил України. Священик постійно надає воїнам молитовну допомогу, на свята старається пригостити їх. Добрі, дружні відносини склалися у нього з воїнами.

В день Свята Покрови Богородиці  і шанування захисників України, протоієрей Віталій Мазурков разом зі своїми прихожанами приїздив у гості до воїнів 25-го БТрО «Київська Русь». На території військової частини був відкритий пам’ятник на честь загиблих воїнів цієї частини. Протоієрей Віталій звершив Панахиду по воїнам, освятив пам’ятник, окропив Святою Водою усіх присутніх. На згадку про цей день, священик подарив воїнам Ікону «Покрова Пресвятої Богородиці». Це дуже зворушило воїнів, командир частини, дякуючи за цей дар,  пообіцяв, що ікона буде завжди з ними, особливо там, де найтяжче.

Потім протоієрей Віталій запросив усіх воїнів до себе у Храм Св. Миколая на поминальну трапезу. У Храмі була звершена Панахида Благочинним протоієреєм Олександром Стасівим і священнослужителями 2-го Вишгородського Благочиння. Після молитви  воїни разом із священнослужителями, прихожанами і гостями прийняли поминальну трапезу.

І над усіма незримо був Покров Божої Матері!

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.